Regional Centre for Expertise in Education for Sustainable Development
  • Castellano
  • English
Media Centre
Publicacions
Ví­deo
Podcasts
Imatges
Notícies Breus
Imprimir
Les Nacions Unides mantenen els objectius de la Dècada d'educació per al desenvolupament sostenible (2005-2014) El Comitè Interinstitucional s’ha reunit a Barcelona per posar en comú el desenvolupament del programa des de deiverses perspectives. Els passats 21 i 22 de novembre, els membres del Comitè interinstitucional de seguiment de la Dècada d’educació per al desenvolupament sostenible de Nacions Unides (IAC - UN DESD Interagency Committee) van reunir-se a Barcelona, al Recinte històric de Sant Pau, amb l’objectiu de posar en comú el desenvolupament del programa de la Dècada amb representants de l’Administració local i regional i de l’àmbit educatiu. El dilluns 22 els membres del Comitè el van dedicar a conèixer diferents activitats que es realitzen a Catalunya i, per això, es van organitzar tres espais de trobada: d’una banda, una reunió amb representants de l’Ajuntament de Barcelona, de la Diputació de Barcelona i el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya. D’una altra, amb representants de les universitats, concretament de la Universitat Politècnica de Catalunya i de la Xarxa Edusost de recerca en educació per a la sostenibilitat. I una darrera amb representants d’entitats sense afany de lucre com UNESCOCAT, Enginyers sense fronteres o la Federació Catalana d’ONG per al Desenvolupament, entre d’altres. A més, els participants van visitar diferents organismes que treballen en l’àmbit de l’educació per al desenvolupament sostenible. Per la tarda, i amb l’objectiu de que les organitzacions i professionals interessats puguin conèixer de primera mà la tasca del Comitè, es va celebrar la jornada oberta “Ho estem fent bé?” on diferents representants del Comitè interinstitucional van exposar el procés d’avaluació que s’està seguint i com s’estan enfocant des d’un punt de vista regional, universitari i local. La Dècada d’educació per al desenvolupament sostenible de Nacions Unides El desembre de l’any 2002 l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la Resolució 57/254 per la qual es declarava la Dècada d’educació per al desenvolupament sostenible els anys 2005-2014, i designava a la UNESCO responsable de la coordinació i el seguiment. (www.unesco.org/es/esd)
 
Imprimir

Enguany es celebra la cinquena edició del congrés EMSU (Environmental Management for Sustainable Universities) que tindrà lloc en la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Un dels seus objectius és limitar les emissions al màxim. És per aquest motiu que s'ha creat un nou concepte de participació: utilitzar els denominats Nodes.

 

Els Nodes són grups internacionals de persones treballant cooperativament abans i durant el congrés en cadascuna de les regions participants. Actualment s'està portant a terme la difusió i realització d'una enquesta entre els contactes de cada Node. Després d'analitzar els resultats d'aquesta enquesta, els Nodes disenyaran i realitzaran un taller utilitzant els resultats de l'enquesta. Finalment enviaran al congrés EMSU'08 una contribució sobre els resultats del taller.

En aquest moment existeixen tres Nodes internacionals confirmats i estem en procès de confirmar cinc Nodes internacionals i un de local. Els Nodes internacionals confirmats es troben a: Malàsia, Índia i Sudàfrica. Per a més informació consulti la pàgina web de EMSU'08 (www.emsu.org).


Esperem que el treball i la cooperació amb els Nodes resulti útil i esperem sentar un precedent: és possible reduir i limitar emisions, inclús durant un congrés internacional com EMSU!
 
Imprimir

En cooperació amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i amb la UNU, RCE-Barcelona serà l’amfitrió de la Trobada Anual de RCEs. La reunió es celebrarà entre el 2 i el 4 de Juliol 2008 a la UPC, a Barcelona. Per a més informació sobre l’esdeveniment i sobre l’enquesta prèvia a la trobada, pot consultar la pàgina web: Xarxa de RCE.

 

El contingut exacte de la reunió es decidirà després d’obtenir i analitzar els resultats de la enquesta.

 

Esperem poder compartir aquesta trobada 2008 amb tots els RCEs.

 
Imprimir

EMSU 2008 INTERNATIONAL CONFERENCE
Universities facing global changes for sustainability

RCE Barcelona juntament amb la UPC i la UAB tenen el plaer d'organitzar la pròxima conferència internacional EMSU 2008 que tindrà lloc a Barcelona del 15-17 d'octubre de 2008.

EMSU cerca promoure la importància de les universitats com a generadores de nous coneixements i actituds a l'hora d'encarar les noves pressions ambientals. També cerca explorar mecanismes d'interrelació entre aquestes i els altres organismes de la societat per tal d'avançar cap a la sostenibilitat.

Partint de la feina feta en edicions anteriors d'EMSU, aquesta 5ª edició es centrarà en els canvis globals que les universitats hauran d'encarar per a avançar cap a la sostenibilitat. Els temes principals que es tractaran, en el context de la visió d'una nova cultura del coneixement per a construir societats més sostenibles, seran:

  • Canvi climàtic i l'escassetat de recursos (menjar, energia, aigua)
  • Patrons de producció i consum
  • Governança i responsabilitats de canvi
  • Reducció de la pobresa i igualtat
  • Sistemes urbans

Les contribucions són benvingudes! Cal que es centrin en explorar les possibilitats de promocionar noves actituds a la universitat en una o més de les següents àrees: Educació; Recerca interdisciplinària i aplicada; Excessos i canvis d'organització; i Operacions.

Podeu trobar més informació a la nostra web dins la secció Projectes/Diàleg social.
Contacte: Aquesta adreça de correu electrònica està protegida contra els robots d'spam, heu d'activar el Javascript per poder-la veure